Studiile în afară cu mult diferite față de cele din țară?

 

 

Tot mai mulți tineri optează pentru studiile oferite de facultățile din străinătate. Motivele pentru care poți alege astfel de studii sunt, bineînțeles, numeroase, iar în cele ce urmează vom afla chiar de la Luiza Cumpănașu, studentă în Olanda la „Avans University of Applied Sciences”, răspunsuri la întrbările pe care ni le-am pus deja și chiar și la cele la care nu ne-am gândit în ceea ce privește „Tânărul român plecat să studieze în străinătate”:

  1. Care sunt motivele principale pentru care ai ales să studiezi în străinătate?

„Decizia mea de a studia în străinatate nu a fost una luată la întâmplare, într-o seară când contemplam asupra viitorului. A fost rezultatul unei multitudini de discuții cu persoane de încredere din viața mea, de sesiuni de cercetare asupra opțiunilor pe care le aveam și, cel mai important, de momente petrecute cu mine insămi, întrebându-mă ce caut cu adevarat. Dar, motivul care m-a împins cel mai tare către a lua această decizie a fost reprezentat de anumite experiențe complet neplăcute cu care m-am confruntat în liceu. Deși liceul a fost locul în care am inceput să fiu omul care sunt astăzi și deși am cunoscut oameni care m-au influențat profund, am trecut prin nenumărate momente care m-au făcut să mă simt mică și neputincioasă. Așa că, am decis să studiez în străinătate pentru a nu mă mai simți (aproape niciodată, desigur) așa.”

2. Care sunt diferențele esențiale între sistemul românesc și cel olandez?

„Îmi este un pic dificil să compar, întrucât nu știu prea multe despre sistemul olandez preuniversitar. Însă, ce pot spune cu siguranță, este faptul că relația profesor-elev/student este complet diferită fața de toate lucrurile cu care eu eram obițnuită când am venit aici. Profesorii mei sunt deschiși – mă lasă să îmi exprim opiniile oricând, indiferent cât de controversate sunt, îmi stau mereu la dispoziție, fie că sunt pentru probleme profesionale sau personale. Îmi respectă opiniile și sunt mereu deschiși pentru feedback. Sunt adeseori foarte impunători la cursuri, dar se asigură mereu că ne simțim confortabil și ne reamintesc mereu că și ei sunt oameni ca noi. Nu se feresc să mănânce prânzul cu noi la cantină. Uneori, vin mai devreme la curs sau pleacă mai târziu, numai pentru a sta de vorbă cu noi. Ne amintesc mereu ca suntem la același nivel – ne servesc cu cafea la curs, ne așteaptă la curs cu muzică de a lui Armin van Buuren pe fundal. Și multe alte exemple de acest fel. Dat fiind faptul că relația profesor-elev și abuzurile de putere m-au făcut să aleg să studiez aici, pentru mine aceasta este cea mai importantă diferență.”

 3. Procesul de învățare este centrat pe student? Care este atitudinea profesorului față de student?

„Cred că am atins deja acest subiect la punctul anterior. Însă, ceva ce pot adauga – procesul de învățare este centrat aproape exclusiv pe student. Nu numai din punctul de vedere al profesorilor noștri, dar și din punctul de vedere al modului în care este structurat programul nostru. Se pune deosebit accent pe dezvoltarea competențelor interumane, iar lucrul în echipă este la ordinea zilei și este o parte esențială a programului nostru.”

4.Care este raportul dintre teorie și practică la cursuri?

„Dat fiind faptul că eu studiez la o facultate de știinte aplicate, raportul dintre teorie și practică este foarte echilibrat. Desigur, cel puțin la inceput, ne-am confruntat cu foarte multă teorie – bazele trebuie puse undeva. Însă, ceva ce apreciez extraordinar de mult este faptul că toată teoria pe care trebuie să o memorăm este aplicată în cazuri din viața reală. Examenele noastre nu consistă din pagini nenumărate de întrebări teoretice, ci din studii de caz în cadrul cărora trebuie să aplicăm teoria învățată. Îmi amintesc primul examen din prima sesiune din anul 1 – am fost luată total pe nepragătite. Așteptam un examen stufos, scorțos, în care să mi se ceară să înșir toți termenii sofisticați pe care îi învățasem. În schimb, mi s-a oferit un studiu de caz dintr-o companie reala (eu studiind administrarea afacerilor) și mi s-a cerut să aplic teoria învățată pentru a rezolva problema respectivă. Din acel moment, mi-am schimbat radical metodele de învățare și m-am asigurat că, oricât de mult timp ar dura, înțeleg ceea ce studiez și sunt capabilă să aplic totul în viața reală.”

 5. Cum te-a schimbat această plecare?

„Mereu când cineva îmi pune această întrebare îmi place să răspund în felul următor : uitându-mă în spate, sunt atât de speriată de decizia luată, încât sunt absolut convinsă că, dacă aș putea da timpul înapoi, nu aș mai repeta alegerea. Cu toate acestea, este, fără niciun pic de îndoială, cea mai bună decizie luată de mine vreodată. Uitându-mă la mine de acum și la mine de acum doi ani, îmi vine greu să cred că vorbim de aceeași persoană. Mutatul la studii într-o țara pe care nu o mai vizitasem niciodată, a carei limbă nu o vorbeam, în care nu cunoșteam nici măcar o persoană și despre care abia dacă știam, deja m-a făcut să cresc cum nu credeam posibil. Am ieșit în mod foarte ‘’brutal’’ din zona mea de confort și acest fapt a condus la o creștere foarte frumoasă. Încă din a doua lună petrecută aici, m-am angajat și am devenit, mai mult sau mai puțin, relativ independentă financiar. Am învățat mult mai multe despre mine însămi și am început să am mai multă încredere în mine. Am devenit mai curioasă, mai îndrăzneață și mult mai deschisă. Am început să apreciez mai mult valoarea banilor, dat fiind faptul că lucram ore nesfârșite pentru a-i obține. În momentul de față, am prieteni din toate părțile lumii și știu mult mai multe despre lumea în care trăiesc decât știam înainte. Datorită experienței mele aici, nu cred că există lucru în viață pe care să nu îl pot face dacă dedic efortul necesar. Cred că acestea sunt doar câteva din modurile în care studiatul în Olanda m-a schimbat și mă schimbă în fiecare zi.”

 6. După finalizarea studiilor, te-ai gândit dacă te vei întoarce în România?

„În mod foarte amuzant, de când m-am mutat în Olanda, iubesc mult mai mult țara din care provin. Sunt mândră să vorbesc cu cei din jur despre tradițiile noastre, să le arăt poze cu „acasă” și să îi invit să viziteze cu prima ocazie. Cu toate acestea, locuitul în Olanda mi-a deschis foarte bine ochii față de toate lucrurile care nu funcționează acasă. În niciun caz nu susțin faptul că aici umblă câini cu covrigi în coadă pe stradă – pentru că ar fi o minciună foarte mare. Însă, am văzut cum arată o societate care funcționează – cu instituții foarte bine puse la punct și cu o deschidere foarte mare către dezvoltare. Și nu cred ca aș fi pregatită să revin în România prea curând. Rămâne, totuși, un vis de-ale mele să-mi deschid propriul ONG în România și să dau puțin inapoi țării care „m-a făcut om mare’’. Însa, până atunci, planul este să mă plimb prin lume și să înțeleg cât de bine posibil de ce anumite lucruri funcționeaza în afară, iar la noi nu – și cum putem schimba acest lucru.”

 7. Cum poți numi această alegere de a studia în afară? NEVOIA de a te dezvolta într-un mod armonios sau DORINȚA de a explora tot ceea ce înseamnă lumea dincolo de granițele României?

„Cred că este o combinație între cele două. Așa cum am menționat și înainte, anumite experiențe din liceu m-au făcut să vreau să studiez într-un mediu în care să mă simt ascultată, înțeleasă și, mai presus de orice altceva, respectată. Dar, în același timp, m-a împins puternic către această decizie și curiozitatea despre necunoscut, dorința de a cunoaște noi culturi și a înțelege un pic mai bine lumea în care trăim. Și cred că am fost, sincer, extrem de norocoasă, pentru că am reușit să împlinesc ambele lucruri.

Pentru oricine care cochetează cu ideea de a studia în străinătate – vă rog să o faceți ! Indiferent că vorbim despre un semestru de schimb la o facultate parteneră, un program întreg de studiu și revenirea în țară în momentul finalizării studiilor sau o excursie mai îndelungată pe teritoriu străin – luați decizia cu inima ușoară! Sunt absolut convinsă că, într-un mod sau altul, veți reveni în țară cu o perspectivă cu totul nouă asupra tuturor lucrurilor și acest lucru va aduce numai beneficii României.”

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*