Tehnologia pătrunde şi în AGRICULTURĂ. Aplicaţie care permite un control TOTAL asupra fermei, creată de un agricultor şi un IT-ist oltean,

Fermierul oltean Ştefan Stănescu a reuşit, împreună cu vărul său, IT-ist Mihai Stănescu, să creeze aplicaţia Agriso, care permite controlul total asupra fermei, lucru important în dezvoltarea unui business agricol. Agriso este aplicată de zeci de fermieri din ţară şi din străinătate.

Aplicaţia Agriso a luat naştere în ferma de peste 3.500 de hectare de la Vişina, când IT-istul şi fermierul au încercat să găsească soluţii pentru un management de calitate al exploataţiei. Ei au constatat că un astfel de produs nu se găseşte pe piaţă, aşa că s-au văzut nevoiţi să creeze unul de la zero.

Astfel, au fost montate dispozitive GPS pe toate utilajele, au fost integrate solele în aplicaţie, pentru ca fermierul să ştie în timp real ce se întâmplă în ferma sa.

Ştefan Stănescu spune că după introducerea aplicaţiei Agriso, în ferma de la Vişina, consumul de motorină a scăzut cu 20 la sută. Mai mult de atât, aplicaţia este permanent îmbunătăţită în ferma din judeţ.

„Agriso este o aplicaţie de management al fermei pe care o dezvoltăm la noi în ferma Agromec Vişina. Am pus dispozitive GPS pe toate utilajele, am integrat solele în aplicaţie şi am făcut-o compatibilă cu softul celor de la APIA. Astfel, declaraţia fermierului de la APIA este mai uşor de făcut, pentru că exportă de la noi din aplicaţie informaţii în cea de la APIA. Fermierul îşi vede în timp real utilajele cum se mişcă. Am reuşit să economisim foarte mult la noi în fermă, iar consumul de motorină a scăzut cu aproximativ 20 la sută după ce am introdus aplicaţia, comparativ cu anul anterior în care nu am folosit aplicaţie. Dacă folosim tehnologia, care nu este aşa de scumpă, randamentul în agricultură este mult mai mare”, a spus Ştefan Stănescu.

Aplicaţia Agriso a cucerit deja fermieri din toate colţurile ţării.

„Eu sunt fermier, la mine am făcut testarea, iar verişorul meu Mihai este IT-ist, el se ocupă de partea tehnică. Avem specialişti la Bucureşti care se ocupă permanent de dezvoltarea aplicaţiei, apoi facem testarea în fermă, după care o dăm şi altor fermieri. Noi am pornit acum doi ani şi jumătate şi am folosit aplicaţia la noi în fermă şi am avut rezultate foarte bune. Apoi şi alţi fermieri ne-au solicitat aplicaţia de la care am primit un feedback foarte bun, pentru că au înregistrat economii datorită managementului mai bun al fermei. De un an avem clienţi din toată ţara: de la Satu Mare, Timişoara, Arad, Constanţa, Vaslui, nu mai vorbesc de Olt, Dolj, Teleorman, Călăraşi sau Ialomiţa”, a adăugat Ştefan Stănescu.

Tânărul manager de fermă spune că aplicaţia Agriso a luat naştere din necesitate, pentru că a vrut permanent să ştie ce se întâmplă pe cele 270 de parcele pe care le deţine. Ştefan Stănescu spune că această aplicaţie, ce cucereşte noi pieţe de pe Mapamond, ajută fermele să obţină producţii mai mari.

„Agricultura şi tehnica încep să se îmbine din ce în ce mai bine. Aplicaţia Agriso ajută foarte mult fermele să obţină producţii mai mari şi să scadă costurile. Nu mai pot merge una fără alta de acum înainte, pentru că presiunea pe preţuri este foarte mare de la an la an şi atunci fermierii trebuie să găsească noi soluţii să devină mai eficienţi pe preţurile deja mici. Singurele variante vor fi aceste soluţii tehnologice, care îi vor ajuta să aibă sub control ferma”, a spus Stănescu.

Aplicaţia permite un control total asupra fermei. Administratorul acesteia poate vedea exact suprafeţele agricole, cum lucrează utilajele în timp real, viteza cu care lucrează. Se poate vedea consumul de motorină pe fiecare operaţiune în parte şi chiar dacă operaţiunea este rentabilă sau nu.

Fermierul oltean susţine că datorită aplicaţiei Agriso a renunţat la agenda fermierului. Nu mai scrie inutil, iar aplicaţia îi generează datele de care are nevoie.

„Dispare agenda fermierului şi toate informaţiile legate de inputuri se vor nota direct în aplicaţie. Fermierul ştie exact ce îngrăşăminte a aplicat, ce tip de tratament a făcut. Sunt lucruri importante, pentru că noi facem 30 de experimente pe cinci culturi, ceea ce înseamnă 150 de experimente în total. Testăm de la soiuri şi tratamente, la ferilizanţi, la produse fitosanitare. La 150 de experimente făcute în fiecare an, dacă aş fi nevoit să le notez pe o agendă, mi-ar fi imposibil să-mi dau seama care a fost mai bun sau mai puţin bun. Sunt testări în care noi vedem exact ce tip de inputuri sunt favorabile pe microclimatul din zona noastră. Ştim să le selectăm pentru anul viitor, să ştim care sunt mai productive”, a adăugat Stănescu.

Tot cu ajutorul aplicaţiei Agriso, administratorul fermei de la Vişina face scanări din satelit sau din dronă, fiind astfel identificate zonele cu probleme.

„Facem scanări din satelit sau scanări din dronă, vedem exact unde sunt zonele cu probleme şi începem să le îmbunătăţim. Zona verde închis este mai productivă, la galben solul este mediu productiv, iar zona roşie ne indică că acolo sunt probleme şi luăm decizii. Punem mazăre ca să restructurăm azotul în sol sau cultivăm un covor vegetal ca să refacem viaţa bacteriană din sol, venim cu amendament în cazul în care solul este uşor acid. Dacă sunt băltiri, semănăm floarea sorelului şi lucernă, care ne drenează solul în zona respectivă. Îmbinăm tehnologia cu agricultura pentru ca ferma vegetală să devină cât mai rentabilă”, descrie Ştefan Stănescu diferitele tehnici aplicate cu ajutorul Agriso.

Aplicaţia Agriso este testată, la acest moment, de mai mulţi fermieri din Africa de Sud, Irlanda şi Ucraina.

Sursa

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*