Topul programelor de studii în domeniul Sociologie. Unde se poziționează sociologia craioveană

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (București) a publicat recent un raport de evaluare comparativă a universităților din România pe domenii de studiu. 

Potrivit autorilor, analiza are un scop dublu: (a) ilustrativ: oferă
informații bazate pe compararea performanțelor universitare dintr-un număr limitat, dar reprezentativ, de programe de studii; (b) deschizător: este în mod implicit o invitație de a introduce un sistem național de analiză comparativă a performanțelor universitare ale programelor de studii, pe domenii, lucru care, în cele mai multe state occidentale, se întâmplă în fiecare an academic.

Scorul Global standard reprezintă standardizarea scorului global în valoare absolută și este calculat prin raportare a valorii înregistrate de fiecare universitate, în domeniul evaluat, la valoarea maximă înregistrată în populația de universități evaluate. Astfel, 1 reprezintă valoarea maximă posibilă. Indicatorii luați în analiză vizează, în principal, activitatea științifică și de cercetare din fiecare centru universitar.

În ceea ce privește domeniul Sociologie, remarcăm plasarea în fruntea clasamentului a Universității din București, cu un indicator global standard maxim (1). Aceasta este succedată de alte trei universități cu tradiție, și anume  Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara. Remarcabil este scorul obținut de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, care ajunge la 0,55.

Sociologia craioveană, prima din clasa C, a fost cotată cu un scor de 0,50, așadar jumătate din punctajul maxim posibil. Menționăm că învățământul sociologic craiovean a luat naștere în anul 1995, grație eforturilor întreprinse la acea vreme de prof.univ.dr. Dumitru Otovescu. Sub coordonarea acestuia, specializarea Sociologie, sub diversele denumiri și facultăți în cadrul cărora a funcționat în cei 25 de ani, a cunoscut o creștere constantă atât a numărului de studenți, cât și a activității științifice și producției publicistice. În prezent, sociologia acoperă la Craiova toate cele 3 niveluri aferente sistemului Bologna: licență, master și doctorat.

O prezentare mai amănunțită privind profilul identitar, coordonatele istorice și realizările Școlii Sociologice de la Craiova este disponibilă aici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*