Tradiții de Anul Nou în Japonia. Din gândurile unui tânăr imigrant român (XXII)

Ajunul Anului Nou este un alt prilej pentru japonezi să fie altfel decat restul lumii. Bōnenkai este tradiția prin care japonezii se despart de fiecare an, una ce s-a dovedit imuna la curente străine, de la începuturile sale în secolul al XV-lea și până în zilele noastre. Bōnenkai nu are aproape niciunul din elementele comune revelionului. Nu se organizeaza petreceri cu muzică și dans, spectacole, concerte, artificii, nu se scot tacamurile și bucatele cele mai bune, iar ora este lipsită de orice importanță.

Se spune ca bōnenkai este prilejul de a uita relele (legate de serviciu) din anul care își închide cursul, băutura fiind mijlocul prin care se înfăptuiește această uitare. Oamenii împărtășesc amintiri despre succese sau momente grele prin care au trecut, felicitându-se și consolându-se reciproc. Este singurul moment din an în care japonezii sunt liberi să uite de protocolul impus de relația șef-subaltern, spre exemplu, și să se comporte natural. Timpul și maniera în care se desfășoară diferă de la un grup de colegi la altul, dar un lucru se respectă cu strictețe: fiecare are grijă ca paharul celor ce îi stau alături să nu fie fie gol. Nu este politicos să îți torni singur în pahar, sau să nu ridici paharul când cineva intenționează să te servească, și este bine să zâmbești tot timpul. Imaginea transmite următorul mesaj: „Warau bōnenkai ni fuku kitaru.” (Norocul vine la cei care zâmbesc/râd la petrecerea de Anul Nou.).

De regulă, bōnenkai nu ține după miezul nopții, la sfârșit oamenii se întorc la casele lor, unde nu se sărbătorește nimic, și se culcă. Afară este liniște deplină, ca în orice altă noapte sau zi. Prima datorie după intrarea în Anul Nou este de a vizita părinții pentru a îi felicita, și pentru un prânz sau o cină cu bucate de toate culorile și ornamente oferită de părinți. Se obișnuiește de asemenea ca familiile intregite să meargă la templul din apropiere și să salute zeul/zeii care protejează comunitatea lor locală.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*