Tu știi care este istoria sandalelor? Descoperă TOT ce nu știai despre încălțările tale preferate!

Inițial, în antichitate, încălțămintea a fost creată pentru a proteja piciorul de terenul accidentat, de umezeala excesivă, de mușcătura șerpilor sau de înțepătura scorpionilor, acestea din urmă putând fi fatale pentru că atunci nu exista un antivenin.  Însă, în prezent, reprezintă un accesoriu extrem de important atât în viața de zi cu zi, cât și în lumea modei, existând nenumărate modele, de la ghete cu căptușeala din blană și cizme din plastic până la pantofi din piele naturală sau artificială, sandale și teniși.

În anul 1938, într-una dintre peșterile statului american Oregon, s-a descoperit o pereche de sandale confecționate din coajă de sagerbus, aceasta fiind, potrivit istoricilor, cea mai veche formă de încălțăminte de pe glob, datând încă din mileniul VIII î.Hr. De atunci, acest tip de încălțări a fost supus unui proces radical de cosmetizare, rezultând modelele care există în prezent în magazine.

Iată câteva dintre cele mai interesante aspecte pe care NU le știai despre sandale!

  • Regina Frantei, Caterina de Medici, a purtat sandale cu toc pentru a părea mai înaltă

În prezent, noile modele de sandale cu toc sunt extrem de populare în rândul doamnelor și domnișoarelor care doresc să-și evidențieze ținuta cu ajutorul încălțărilor elegante și pline de stil, acestea ajutându-le totodată să-și mențină și o postură corectă a coloanei vertebrale în timpul mersului.

Din păcate, nu se cunosc prea multe detalii despre originea sandalelor cu toc, însă istoricii susțin că regina Franței din secolul al XIV-lea, Caterina de Medici, ar fi purtat o astfel de pereche care avea rolul de a o face să pară mai înaltă atunci când urma să se mărite cu Ducele de Orleans. Cu alte cuvinte, încă de atunci, tocul a fost gândit pentru a oferi un plus de eleganță.

  • În Egiptul Antic, sandalele erau un simbol al puterii

În timpul domniei lor, faraonii au purtat sandale cu talpă groasă din papirus împletit, pe care erau inscripționate chipurile dușmanilor, ceea ce reprezenta un simbol al puterii absolute și al dominării acestora.

De aceea, în acele vremuri, acest tip de încălțăminte nu putea să fie purtat de oricine, pentru că era considerat un element care definea o anumită clasă socială de rang înalt. Acum, însă, a devenit un articol indispensabil, fiecare femeie având cel puțin o astfel de pereche în pantofar.

  • Modelul sandalelor lui Iisus și ale gladiatorilor se regăsește în cele din prezent

Sandalele cu talpa joasă, ce se găsesc astăzi în magazinele de încălțăminte, au la origine modelul celor purtate chiar de Iisus Hristos și de gladiatori. Pe sculpturile ce datează din perioada Romei antice se poate observa cum aceștia aveau un tip de încălțăminte care le înfășura picioarele până sub gleznă, oferindu-le astfel libertate de mișcare în timpul luptelor din arenă.

În concluzie, astăzi toate articolele de încălțăminte reprezintă mult mai mult decât o metodă de protecție a piciorului, devenind elemente esențiale într-o ținută. Sandalele, pe lângă faptul că sunt foarte aspectuoase, permit piciorului să respire în perioada de vară, ceea ce înseamnă că îți vor oferi un confort sporit în timpul mersului. Așa că, nu îți rămâne altceva de făcut decât să te încalți cu perechea preferată și să faci o plimbare alături de cei dragi.

Sursa foto: shutterstock.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*