Universitatea din Craiova, decorată de MEN pentru performanţele înregistrate în cei 70 de ani de activitate

La finalul manifestărilor, derulate timp de aproape un an, care au marcat împlinirea a 70 de ani de la înfiinţare, Universitatea din Craiova a fost decorată vineri de către ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, pentru performanţa înregistrată timp de şapte decenii.  În baza unui ordin de ministru, Ministerul Educaţiei Naţionale a acordat instituţiei de învăţămând din Bănie placheta şi diploma aniversară “Dimitrie Gusti” pentru activitatea educativă desfăşurată şi performanţele înregistrate în cei 70 de ani de activitate didactică, managerială şi de cercetare ştiinţifică şi în onoarea profesorilor şi studenţilor care “prin efort şi devotament consolidează tradiţia succesului şi învăţământului românesc”.

“Universitatea din Craiova este un reper al învăţământului universitar din sud-vestul României. De-a lungul celor şapte decenii de existenţă, prin performanţele studenţilor şi dedicarea cadrelor didactice, Universitatea din Craiova a devenit cel mai important centru de învăţământ din această regiune a României. Prin programele sale educaţionale, şi-a propulsat studenţii către diverse cariere de succes, astfel încât, astăzi, poate privi cu mândrie la performanţele absolvenţilor săi. În acest parcurs evolutiv, instituţia s-a bucurat de susţinerea cadrelor didactice care au slujit-o, a tinerilor în capacitatea cărora a crezut, dar şi a MEN, care a demonstrat că este un partener constant, care i-a sprijinit obiectivele şi misiunea”, a spus ministrul Pop, prezent la şedinţa festivă a senatului Universităţii din Craiova desfăşurată în Sala Mare a Teatrului Naţional “Marin Sorescu”.

Rectorul Universităţii din Craiova, prof.univ.dr.Cezar Ionuţ Spînu, a subliniat că din 1947 şi până azi, instituţia a trecut prin multiple transformări şi a înfruntat provocări dintre cele mai puternice. “De aceea cred că este important să nu uităm, totuşi, că nu a fost simplu şi că, mai ales, avem o misiune esenţială pentru comunitatea noastră. Universitatea din Craiova face parte din familia acelor universităţi apărute din resorturi imediate. Era nevoie de un învăţământ superior în Oltenia, de programe de studiu care să se adreseze problemelor din această zonă. Mesajul transmis anul acesta, prin evenimentele pe care le-am creat, a fost o invitaţie către întreaga comunitate. Vă invităm să fiţi alături de Universitate, de studenţii săi, de profesorii săi, de proiectele sale. Sunt 7 decenii de acumulări, 7 decenii în care Universitatea din Craiova a devenit atu regional, a devenit simbol al acestei părţi de lume”, a spus rectorul Universităţii din Craiova.

Cezar Spînu a precizat că Universitatea din Craiova a pornit prin intermediul Facultăţii de Agronomie şi apoi, rând pe rând, învăţământul universitar filologic, economic, ingineresc şi-au deschis calea, în aşa fel încât azi are aproape 100 de specializări. “Cred că astfel de aniversări sunt un util respiro, un util moment retrospectiv, un moment în care să treci printr-o autoevaluare ceva mai profundă şi uşor atipică. Dincolo de obiectivele cuantificabile, în învăţământ este vorba de idei şi creativitate. Mă gândesc, e bine să ne gândim din când în când, la precursori. La numele care, în ciuda sau în virtutea circumstanţelor istorice, au dus lucrurile un pic mai departe, un pic mai aproape de idealul cunoaşterii. Cred că avem numai de câştigat dacă medităm din când în când la marile repere umane care au construit lumea de azi. Gheorghe Lazăr sau Spiru Haret sunt, aş îndrăzni să spun, mai mult decât figuri importante în istoria învăţământului românesc, sunt moduri de a trăi şi a acţiona: „România nu se prezintă cu figura unui războinic cu coiful pe cap şi cu mâna înarmată, ci cu aceea a geniului păcii.”, spunea într-un rând Spiru Haret, cel întors de la studii din străinătate, şi hotărât măcar să spună ce are de spus. După cum ştim cu toţii, a şi clădit ce avea de clădit. Educaţia înseamnă libertate, iar pacea este semnul inteligenţei in actu. Cred că putem măcar să medităm la ce a spus acest mare vizionar al învăţământului românesc”, a mai spus rectorul în mesajul său.

La ședința solemnă a Senatului Universității din Craiova au participat ministrul educației naționale, Liviu Pop, Ecaterina Andronescu şi Sorin Cîmpeanu — foşti miniştri ai educației naționale, vicepreședintele Senatului Claudiu Manda, alți membri ai Guvernului și ai Parlamentului și reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, oficialități locale și regionale, parteneri din mediul socio-economic, foşti rectori ai Universităţii, câteva sute de cadre didactice din învățământul superior din țară şi studenţi.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*