Vaccin antigripal 2019. Când se face și cât costă

, Image: 41269409, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: CHASSENET / BSIP / Profimedia

Campania de imunizare antigripală începe după 15 octombrie, însă vaccinurile se găsesc deja în farmacii, iar cei care doresc să se asigure că vor trece mai ușor peste epidemia de gripă pot deja să își cumpere dozele. Medicii spun că este important ca vaccinarea să se facă din vreme deoarece se estimează că virusul din acest an va fi mult mai agresiv ca cei din anii trecuți.

Ministerul Sănătății a achiziționat, anul acesta 1,5 milioane de doze de vaccin destinate imunizării gratuite a persoanelor din categoriile de risc. Deja a început imunizarea personalului medical. 50.000 de doze de vaccin au fost trimise în teriotoriu. Alte 450.000 de doze de vaccin antigripal din cele 1,5 milioane achiziţionate de Ministerul Sănătăţii vor ajunge în România începând din 10 octombrie, iar 500.000 urmează să fie distribuite în noiembrie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca pentru sezonul gripal 2019-2020 să se folosească un  vaccin tetravalent care să conțină 4 tulpini. România a achiziționat anul acesta astfel de vaccinuri.

Când se face vaccinul antigripal

Având în vedere preconizările specialiștilor referitoare la agresivitatea virusurilor gripale din acest an, este bine ca imunizarea să se facă în presezon. Mai ales că imunitatea nu apare imediat după administrarea vaccinului.

”Există un interval de timp de aproximativ două săptămâni de la administrarea vaccinului până la apariția anticorpilor. Din acest motiv este bine ca vaccinarea să se facă în presezon”, a spune Dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Medicul Rafila mai precizează că vaccinarea în plin sezon gripal nu mai este așa eficientă având în vedere timpul în care apare imunizarea propriu-zisă. În plus, este posibil ca cei care vor să se imunizeze în luna februarie, de exemplu, este posibil să nu mai găsească vaccinuri pe stoc. Pentru că producția de vaccinuri antigripale se termină undeva în luna septembrie, iar termenul de valabilitate al acestora este de câteva luni.

Ce preț are vaccinul antigripal

În farmaciile din România sunt deja disponibile vaccinurile antigripale. Este vorba despre două tipuri de produse: vaccinul cu virus viu inactivat inactivat în formă tetravalentă. În această categorie sunt disponibile două vaccinuri: Influvac Tetra (54,41 lei) care se distribuie și în programul național și Vaxigrip Tetra (58,69 lei).

” În afară de acestea, pentru prima oară în România este adus anul acesta vaccinul cu virus viu atenuat care are administrare intranazală. Este vaccinul fără înțepătură. Se numește Fluenz Tetra și se administrează doar copiilor între doi ani și 18 ani. Acest tip de vaccin costă aproximativ 110-120 de lei”, spune Gindrovel Dumitra, doctor în științe medicale, coordonator al Grupului de Vaccinologie .

Momentan, cei care vor să se vaccineze și nu fac parte din categoria de risc, vor plăti prețul întreg al vaccinului. Însă este posibil ca în curând, imunizarea să fie decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. Specialiștii lucrează la un proiect în acest sens.

Vaccinul antigripal la copii

Cea mai uzuală formă de vaccin antigripal disponibil la noi în ţară este cel injectabil. Însă, deşi copiii mici de la 6 luni la 5 ani fac parte din categoria vulnerabilă, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vaccinarea acestora nu este gratuită. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, vorbește despre un proiect-pilot de compensare a vaccinului antigripal pentru copiii din această categorie de vârstă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*