Viitorul învăţământului: strategii, soluţii, legiferare pe TEMA EDUCAŢIEI, Târgu-Jiu, 22-27 iulie 2019. PROVOCĂRILE VIITORULUI. DIALOG LA «POARTA INFINITULUI».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Efectele globalizării, noile tendinţe demografice, educația cu metamorfozele şi cu sincopele ei, schimbările climatice, presiunile create de nevoia de noi surse de energie sunt doar câteva dintre provocările  secolului al XXI-lea, care cheamă comunitatea academică la dezbateri și la găsirea  de soluții alternative viabile și sustenabile.

Universitatea «Constantin Brâncuși» din Târgu-Jiu organizează anual, începând cu luna iulie a anului 2019, seria de conferințe sub genericul: «Provocările viitorului. Dialog la POARTA INFINITULUI», având ca temă de dezbatere: «Viitorul învăţământului: strategii, soluţii, legiferare», deci, o temă de o stringentă şi de o permanentă actualitate.

Intenția organizatorilor este aceea de a susține anual, la Târgu-Jiu, pe parcursul unei săptămâni, o serie de conferințe de anvergură națională și internațională, în care se vor dezbate o serie de teme de interes public de actualitate și de perspectivă, cu participarea unor personalități dintre cele mai competente și mai creative din țara noastră şi din alte țări, care pot aduce unele clarificări şi pot oferi alternative viabile de soluționare a unor teme incitante, dintre cele discutate şi mereu disputate.

Edițiile care se vor desfăşura, începând din acest an, se bucură de participarea reprezentanților mass-media, toate dezbaterile conferinţelor fiind deschise publicului larg şi tuturor celor interesaţi.

PRIMA EDIȚIE a seriei de conferințe de la Târgu-Jiu se va desfăşura în zilele de 22-27 iulie 2019, la Universitatea «Constantin Brâncuși» din Târgu-Jiu, în Amfiteatrul «Auditorium Maximum» din Complexul Debarcader, stradaTineretului nr. 4.

Tema de generic a dezbaterilor conferinţelor desfăşurate este sugestiv intitulată: «Provocările viitorului. Dialog la POARTA INFINITULUI» şi este menită a supune unei ample analize competente faptul că actuala criză din sistemul educaţional este profundă, iar dezbaterile pe o asemenea temă se dovedesc necesare, oportune și urgente.

Problematica orientativă a primei ediții a seriei de conferințe de la Târgu-Jiu (22-27 iulie 2019) se referă la o serie de aspecte care vizează: «Starea actuală a învățământului din România», «Tradiție și inovare în învățământul din România», «Criza învățământului și multiplele sale conotații», «Schimbări necesare în învățământul de astăzi», «Influențele noilor tehnologii asupra procesului de învățământ», «Competitivitatea, calitatea și evaluarea calității în învățământ», «Reforma curriculum-ului, nucleu al schimbării din învățământul preuniversitar», «Dezvoltarea învățământului profesional», «Învățământul superior (licență, master, doctorat)», «Modul de aplicare a programelor PISA și BOLOGNA», «Perspectivele post- BOLOGNA», «Cercetarea științifică și inovația pedagogică BOLOGNA», «Bazele psihologice ale învățământului», «Finanțarea învățământului», «Pregătirea cadrelor didactice», «Statutul social real al profesorului», «Selectarea responsabililor educaționali», «Evaluarea educabililor și a formabililor», «Noile educații»  precum şi alte asemenea idei şi teme interesante.

Aceste probleme și multe altele sunt propuse pentru dezbatere, chiar în cadrul primei ediții a seriei de conferințe de la Târgu-Jiu, cu tema: «Viitorul învăţământului: strategii, soluţii, legiferare», iar concluziile dezbaterilor vor constitui suportul pentru elaborarea unei Rezoluții, care va fi înaintată decidenților, pentru fundamentarea viitoarei Legi a Educației Naţionale.

La această primă ediție a seriei de conferințe sunt invitați academicieni, profesori universitari și profesori din mediul preuniversitar, cercetători științifici, reprezentanți ai presei și administrației publice de la nivel central şi local. Amintim faptul că vor conferenţia pe parcursul acestor zile: Prof. univ. dr. Andrei Marga, Acad. Nicolae Manolescu, Prof. univ. dr. Adrian Gorun, Prof. univ. dr. Constantin Brătianu, Prof. univ. dr. Dumitru Miron, Prof. univ. dr. ToaderNicoară, Prof. univ. dr. Ion Cucui, Prof. univ. dr. Octavian Mândruț, Prof. univ. dr. Ion Ciucă, Prof. univ. dr. Adrian Curaj, Prof. univ. dr. Mihai Păunică, dr. Șerban Constantin Iosifescu, dr. Constanța Valentina Mihăilă, dr. Valentin Popescu, dr. Corina Marin şi alţii.

Invitat de onoare: Prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu, Ministrul EducațieiNaționale.

PROGRAMUL PRIMEI EDIȚII A SERIEI DE CONFERINȚE CU TEMA: «VIITORUL ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: STRATEGII, SOLUȚII, EGIFERARE»

se prezintă astfel:

22.07.2019

9,00 – 12,00: Starea actuală a învățământului din România. Probleme de rezolvat

16,00 – 18,00: Tradiție și inovare în învățământul din România

23.07.2019

9,00 – 12,00: Schimbări în învățământul de astăzi (SUA, Germania, Franța, China).

15,00 – 18,00: Competitivitatea, calitatea și evaluarea calității în învățământ.

24.07.2019

9,00 – 12 00: Reforma curriculum-ului, nucleu al schimbării din învățământul preuniversitar

15,00 – 18,00: Dezvoltarea învățământului profesional

25.07.2019

9,00 – 12,00: Învățământul superior (licență, master, doctorat), Perspectivele post-Bologna

15,00 – 18,00: Cercetarea științifică și inovarea pedagogică. Bazele psihologice ale învățământului

26.07.2019

9,00 – 12,00: Finanțarea învățământului. Alternative actuale.

15,00 – 18,00: Pregătirea cadrelor didactice. Selectarea responsabililor educaționali

27.07.2019

9 00 – 13 00: Workshop: Propuneri de legiferare. Sinteza privind propunerile de «lege ferenda».

Întrucât se va tipări volumul: «VIITORUL ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: STRATEGII, SOLUȚII, EGIFERARE» participanții care vor susține lucrări în plen sau pe secțiuni  sunt invitați să trimită, în format electronic, pe adresa de e-mail elitomescu@gmail.com, contribuția proprie în format de până la 12 pagini (TNT, font 12, spațiere 1,5). Termenul limită de trimitere a materialelor este 15.07. 2019.

 

Prof. univ. dr. Adrian GORUN           

Președintele Senatului  UCB  Târgu-Jiu                                

Prof. univ. dr. NicoarăTOADER

Rectorul UCB Târgu-Jiu

Prof. Vasile Gogonea

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*