Ziua Armatei României sărbătorită de Brigada Multinaţională din Craiova

Militarii Brigăzii Multinaţionale Sud-Est din Craiova au sărbătorit miercuri Ziua Armatei României prin organizarea unei ceremonii militar-religioasă la Monumentul Eroilor Români din cimitirul Sineasca, unde au participat cadre militare active, în rezervă şi retragere, veterani de război, reprezentanţi ai Mitropoliei Olteniei, oficialităţi ale administraţiei publice locale şi centrale. Militarii au organizat şi evenimentul „Armata la Mall”, la Mall Electroputere Parc, unde a avut loc un spectacol muzical susţinut de Muzica Militară a Garnizoanei Craiova şi corul Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu”, cât şi o expoziţie statică unde a fost expusă tehnică şi echipamente militare din cadrul unităţilor subordonate Brigăzii Multinaţionale Sud-Est şi a detaşamentului militar polonez.

Prefectul judeţului Dolj, Narcis Purcărescu, a afirmat, în discursul a afirmat că 25 octombrie este o zi de împlinire naţională, în care Armata Română, prin eroism pe câmpul de luptă şi prin jertfă de sânge, a scris una dintre cele mai importante pagini de afirmare a idealurilor de unitate, suveranitate şi integritate teritorială. “Armata Română se bucură şi astăzi de respect, preţuire şi încredere în rândul cetăţenilor, datorită modului exemplar în care militarii noştri şi-au îndeplinit misiunile, în cadrul operaţiunilor derulate sub egida NATO, UE şi ONU. Sacrificiul, profesionalismul şi seriozitatea bravilor noştri militari contribuie decisiv la conturarea unei imagini pozitive a României în afara graniţelor, aducându-le, totodată recunoştinţa Guvernului României şi a aliaţilor noştri din Nato. În această zi cu deosebită însemnătate avem datoria să ne înclinăm în faţa sacrificiilor şi faptelor de arme ale eroilor, dar şi ale soldaţilor români care şi-au pierdut viaţa pe teatrele de luptă din Irak şi Afganistan. Totodată, se cuvine să ne înclinăm în faţa veteranilor doljeni şi a cadrelor militare în rezervă şi în retragere , a tuturor celor care au slujit Armata Română”, a spus Purcărescu.

La rândul său, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a spus că armata română este o instituţie fundamentală a statului, care a ajuns să se identifice, de-a lungul vremii, cu marile aspiraţii ale naţiunii noastre, făcând posibilă împlinirea dezideratelor de libertate, unitate şi suveranitate şi aşezând fundamentul pe care se ridică România prezentului. “Am marcat, în 2017, 140 de ani de la eroicele confruntări prin care Armata ne-a câştigat independenţa, cu jertfele celor căzuţi la Griviţa, la Rahova şi Plevna. Am comemorat, tot în acest an, un secol de la luptele teribile din triunghiul de foc Mărăşti – Mărăşeşti – Oituz, lupte care au deschis drumul către naşterea României Mari. Astăzi, se cuvine să ne plecăm frunţile în memoria tuturor celor care s-au sacrificat pentru crezul unui întreg popor, dar şi să ne exprimăm respectul pentru militarii zilelor noastre – oameni care se remarcă prin bună pregătire şi responsabilitate, dar şi prin modestie şi discreţie, oameni care şi-au dedicat cariera, precum şi întreaga viaţă împlinirii datoriei faţă de ţară. Stimaţi militari, prin acţiunile pe care le-aţi desfăşurat în teatrele de operaţii, prin parteneriatul reuşit pe care l-aţi dezvoltat în cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, onoraţi parcursul strălucit al Armatei şi reconfirmaţi prestigiul ţării noastre, ca aliat de încredere, ferm implicat în eforturile comune de asigurare a stabilităţii internaţionale”, a afirmat Prioteasa.

În ultimele două zile, echipe formate din militari din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, elevi ai instituţiilor de învăţământ militar şi reprezentanţi ai biroului recrutare-informare au prezentat elevilor din clasele a VII-a ,a VIII-a, a XI-a şi a XII-a din instituţiile civile de învăţământ, importanţa Zilei Armatei României, misiunile desfăşurate de militari în ţară şi în teatrele de operaţii, informaţii pentru cei interesaţi de o carieră militară şi a fost organizată o expoziţie statică de echipamente militare şi armament. Evenimentele s-au desfăşurat la Colegiul Naţional “Carol I” şi la Liceul Teoretic “Tudor Arghezi”. La Cercul Militar din Craiova, a avut loc simpozionul “Semnificaţia zilei de 25 octombrie, Armata României şi România”, un spectacol omagial dedicat Zilei Armatei României susţinut de Muzica Militară a Garnizoanei Craiova, Corul Colegiului Naţional Militar “Tudor Vladimirescu” şi Ansamblul Folcloric “Maria Tănase”, expoziţie de efecte militare “de ieri şi de azi” şi o expoziţie de fotografie.

Militarii Brigăzii Multinaţionale au participat miercuri seara la procesiunea religioasă de Sfântul Dumitru organizată de Mitropolia Olteniei în colaborare cu garnizoana Craiova, la Catedrala Mitropolitană. După terminarea procesiunii religioase a avut loc, ca în fiecare an, retragere cu torţe a militarilor Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, traseul de deplasare al detaşamentului fiind pe itinerariul Prefecura Dolj (Piaţa Mihai Viteazul) –Strada Unirii – Pasajul Nicolae Titulescu (pasaj suprateran) – Str. Amaradia (UM 01083).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*